Spartak

City
Varna
Founded
1964
Teams

Като старши преподавател по физкултура във Висшия медицински институт през 1973 гд. Иван Иванов създава клуб „Медик“. По това време той е единственият функциониращ студентски клуб и вторият в историята на българският ръгби спорт след ВИФ „Г. Димитров“.Студентите тренират с мъжкия отбор на ЖСК „Спартак“, съчетавайки академичното обучение с интензивни тренировки. Те изграждат трайни връзки с Висшия медицински институт в Одеса, Медицинския институт в Букурещ, Инженерно- строителния университет „Архитектура“ в Букурещ,с които се осъществяват срещи на разменни начала. Във Варна пристига сборен отбор на румънски студенти, водени от проф. Падоряну. След осъществяване на контакти с Медицинския институт „Луи Пастьор“( Франция) на „Медик“ гостува сборен отбор от френски студенти.Студентите участват и в контролни международни срещи с „Конструктурул“ Букурещ (втория отбор) и с „Локомотив“ (Загреб). По финансови съображения медиците настояват при участия в Държавните първенства, по време на гостувания да играят по две срещи. Тъй като Федерацията не се съгласява, студентите играят само за Купата на България, като през 1980 год. стават четвърти. От 1977 год. до края капитан на отбора е д-р Златарски. През 1983 година голяма част от основните играчи завършват и поради липсва на достатъчно попълнения отборът спира да функционира.

Като център на ръгби спорта Варна непрекъснато дава състезатели в мъжкия национален отбор. Детските и юношески отбори към клуба редовно печелят купи и медали от Държавните първенства. След оттеглянето на Иван Иванов от активна треньорска дейност ръгби спортът във Варна запада и клубът е закрит. Седем години по- късно (2000 г.) по предложение на г-н Кирил Йорданов кмет на гр. Варна е учреден нов клуб, който се включва към ОСК „ЖСК- СПАРТАК“. Старши треньор на отбора е Пламен Киров. От 5 г. СКР „Варна“ е асоцииран член на Атлантически клуб-България.

По инициатива на д-р Златарски и Иван Иванов наскоро се създаде и Международната инициативна асоциация по ръгби с център Варна. Неин шеф е народната представителка от НДСВ Анелия Атанасова. От 2 год. функционира и Детската ръгби академия, а във варненското училище “ Кап. Петко Войвода“ с директор г- жа Александрина Величкова беше открита първата в България полуинтернатна паралелка по ръгби с класен ръководител г-жа Катя Карова.

Шампиони мъже – 1980, 1990

Ръководство

Управителен съвет: Пенко Пенев, Свилен Пенев, Никола Петров, Веселин Стоянов, Мартин Бояджиев

Треньори

Пенко Пенев
Никола Петров

Първата ръгби среща е играна във Варна през 1964 г. между „Локомотив“ (Сф ) и шампиона на Югославия “ Змай“. Същата година с ентусиазма на проф. Лисичков и Иван Иванов се раждат секция и отбор към ФСФД “ Черно море“, които при разпределението на спортовете минават към ЖСК “ Спартак“. Този отбор е бил шест пъти републикански шампион и четири пъти носител на Купата на Република България. От основаването на секцията треньор на отбора винаги е бил Иван Иванов, като по време на аспирантурата си за една година е заместван от Стоян Ненов. Проф. Владимир Лисичков е първият председател на ръгби клуба. Останалите председатели през годините са:
инж. Пламен Ханджийски- ген. директор на “ Трансстрой“;
инж. Димитър Христов- ген. директор на “ Трансстрой“;
г-н Петър Стефанов- директор на ДАП – Варна;
инж. Георги Ботев- ген. директор на „Електрон“- Варна;
г-н Димо Георгиев- бизнесмен;
инж. Жеко Жеков- изп.- директор на „Електрон“- Варна;
д-р Янко Станев- кмет на кв. „Владиславово“;
инж. Росен Колелиев- директор на „Пътища и мостове“- Варна;
г-н Мариан Вълчев- директор на ДЗИ Банк.
Председател сега е инж. к. д. п. Данаил Папазов.

Работим по информацията и ще я пуснем скоро :)

Телефон
+359 (0) 123 1234
Instagram Youtube Facebook