Какво е ръгби
Какво е ръгби

Безопасността като основен приоритет

Ръгби е изключително физическа игра. За да се насладите докрай, трябва да сте подготвени физически и психически. Също така трябва да разберете как да играете безопасно.

Програмата Rugby Ready на World Rugby обучава, подпомага и подкрепя играчи, треньори, съдии и федерации относно важността на ефективната подготовка на тренировка и игра, за да може ръгби да се играе, като същевременно се намалява риска от сериозни наранявания.

История и характер на спорта ръгби

Легендата разказва, че през 1823г., по време на училищен футболен мач в град Ръгби Англия, един млад мъж на име Уилям Уеб Елис вдигнал топката и се затичал напред към противниковата врата.

Два века по-късно, ръгби се превърна в един от най-популярните спортове в света, с милиони хора, които играят, гледат и се наслаждават на играта.

В сърцето на ръгби е уникалният дух, който го е запазил през годините. Играе се не само според правилата, но и в духа на тези правила.

Благодарение на дисциплина, контрол и взаимно уважение, другарство и чувство за феърплей, ръгби е това, което е днес.

От училищното игрище до финала на Световната купа, Ръгби предлага наистина уникално и изцяло възнаграждаващо преживяване за всички, участващи в играта.

Основните ценности на World Rugby и Харта на Играта

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/handshake.jpg =250x206)

През 2009г. членовете на World Rugby индетeфицираха – Почтеност, Страст, Солидарност, Дисциплина и Уважение, като определящите характеристики на Ръгби. Те сега са известни, като Основни ценности на World Rugby и са включени в рамките на Хартата на Играта на World Rugby, документ, който има за цел да гарантира, че Ръгби поддържа уникалния си характер, както на терена, така и извън него.

Основните ценности дават възможност на участниците веднага да разберат характера на играта и какво я прави отличителен като спорт, който се играе от хора във всички форми и размери. Хартата на Играта е включена в рамките на Правилата на Играта на World Rugby и може да бъде изтеглена от ТУК .

Играта

Ръгби е игра, в която целта е да се пренесе топката до противниковото точково поле и да се затисне с ръце на земята, за да се отбележат точки.

Лесно е… но многокомпонентно

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/01/creating-space.jpg =250x229)

Горното описание може да звучи просто, но има една уловка. За да се придвижите напред, топката трябва да се подава назад. Топката може да бъде шутирана напред, но съотборниците на шутиращия, трябва да бъдат зад топката в момента на шута.

Това привидно противоречие създава необходимостта от прецизна работа в екип и страхотна дисциплина, защото малко може да бъде постигнато от усилията на отделни играчи. Само с работа в екип играчите могат да пренесат топката до противниковото точково поле и в крайна сметка да спечелят срещата.

Ръгби има своите уникални аспекти, но подобно на много други спортове основното е създаване и използване на пространства. Победителя в ръгби срещата ще бъде отбора който успява да придвижи топката и тях самите в свободните пространства и използва тези пространства мъдро, докато предотвратява достъп на противника до топката и пространството, което ще използват.

Поле за игра

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/01/rugby-pole.jpg =728x743)

Отбелязване на точки

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/01/try.jpg =67x281)Сигнал за есе

Есе – 5 точки

Есе е отбелязано, когато топката е затисната в противниковото точково поле.

Наказателно есе се отсъжда, когато играча е можел да отбележи есе, но поради нечиста игра от противника не е успял.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/01/penalty.jpg =100x281)Сигнал за наказателен

Наказателен – 3 точки

Когато е отсъден наказателен удар за нарушение, отбора може да избере да шутира във вратата.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/01/154121.jpg =207x180)

Допълнителен – 2 точки

След като отбор отбележи есе има право да добави още две точки, като шутира топката над напречната греда между двете вертикални греди на вратата от мястото, където есето е отбелязано в линия назад.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/01/drop-goal-1.jpg =x180)

Ждроб гол – 3 точки

Ждроб гол е отбелязан, когато играч е шутирал във вратата по време на игра пускайки топката на земята и я шутирал от полу воле.

Шутиране

Ако играч избере да не подава топката на съотборник или да не бяга с нея, вместо това той може да я шутира. Шутът може да лети напред, но всеки съотборник намиращ се пред топката в момента на шута няма право да участва в играта, докато или не се изтегли зад шутьора или не бъде освободен от засада от друг съотборник.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/01/rugby-kicking.jpg =600x400)

Възвръщането на притежанието на топката след шут е предизвикателство. Стратегиите за това включват:

  • шутиране в свободното пространство, за да могат съотборниците да стигнат до топката преди съперника си
  • шут в ъглите на терена, за да могат външния център и крилото да стигнат до топката
  • шутиране на топката в тъч(извън терена) предизвиквайки тъч(виж страница 9) за противника. Така се отстъпва притежанието на топката, но се позволява на шутиралият отбор съревнование за топката в по-добра позиция на терена.

По време на игра

Терминът „По време на игра“ (прев. от англ. open play) се отнася за всяка фаза на играта, като подавaне и шутиране между съотборници или съревнованието за топката между отборите. По време на игра отбора в притежание се опитва да придвижи топката до играчи в свободните пространства, които могат да напреднат към противниковото точково поле.

Начален удар

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/01/kick-off-2.jpg =250x180)

Всяко полувреме започва с ждроб от средата на централната линия. Нешутиращият отбор трябва да бъде на 10 метра от мястото където е шутирана топката, а след ждроба, топката трябва да премине 10 метра напред преди да падне на земята.

Боравене с топка

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/01/passing-2.jpg =250x289)

Подаване

Всеки играч може да подава (хвърля топката) на съотборник който е в по добра позиция за продължаване на атаката, но пасът не трябва да лети напред към противниковото поле. Трябва да лети или директно през полето, или назад към собственото точково поле. Чрез носене на топката напред и подаване назад се печели територия.

Ако има пас напред съдията ще спре играта и ще отсъди схватка(виж страница 8) като отбора който не е притежавал топката по време на паса ще пуска топката в схватката. По този начин отбора в притежание е наказан за пасът напред.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/01/knock-on.jpg =250x206)

Изтървана топка напред

Когато играч изтърве топката или тя отскочи от ръката или дланта му и топката лети напред това е известно като „изтървана топка напред“. Това се наказва със схватка за противника и така притежанието на топката се губи.

Блокиране, спонтанна схватка и мол

Освен стремежа за избягване на противника, създаване и използване на пространството, ръгби е също така е и контактен спорт. В действителност контактните ситуации могат да бъдат основен механизъм, чрез който играчите създават пространството, което им е необходимо, за да атакуват. Трите най-чести контактни ситуации, които се срещат по време на игра са – блокиране, спонтанна схватка и мол.

Блокиране

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/tackle.jpg =250x198)

Само играчът с топка може да бъде блокиран от противника. Блокиране има, когато играчът с топка е задържан от един или повече противници и е повален на земята, тоест има опряно едно или две колена на земята, седи на земята или е върху играч, който е на земята. За да се запази непрекъснатост на играта, играчът с топка трябва да освободи топката незабавно след блокажа, блокиращия трябва да пусне играча с топката и двамата трябва да се претърколят(отдалечат) от топката. Това позволява другите играчи дойдат и да се съревновават за топката, като по този начин се започва нова фаза на играта.

Спонтанна схватка

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/ruck.jpg =275x184)

Спонтанна схватка е формирана, ако топката е на земята и един или повече играчи от всеки отбор са на крака близо до топката. Играчите не трябва да докосват топката с ръце и трябва да използват краката си за да преместят топката или да се придвижат над нея, за да може тя да достигне краката на най-задния, като от този момент тя може да се вземе и да се играе с нея.

Мол

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/maul.jpg =300x200)

Мол се формира, когато играча с топката е задържан от един или повече противници и също така един или повече съотборници се държат захванати за него (за формиране на мол са необходими минимум трима играча). Топката не трябва да е на земята. Отборът в притежание на топката може да опита да спечели територия като избутва противниците си назад към тяхното точково поле. Топката може да бъде предавана назад между играчите в мола и в крайна сметка да се подаде на играч, който не е в мола, или играч може да напусне мола носейки топката и бягайки с нея.

Авантаж

Правилото за авантаж позволява на играта да бъде по-продължителна и да има по-малко спирания.

Понякога по време на игра нарушение на правилата може да бъде извършено, като спирането на игра би лишило ненарушаващия отбор от възможността да отбележи точки.

Въпреки че правилата посочват че ненарушаващия отбор трябва да спечели наказателен, свободен удар или схватка, те имат възможността да продължат играта и да опитат да отбележат есе.

В този случай, съдията позволява играта да продължи, вместо да санкционира нарушението.

Засада

Правилото за засада в ръгби ограничава къде на терена може да има играчи, за да се осигури пространство за атака и защита.

Общо взето един играч е в положение на засада, ако той е по-напред (по-близо до точковото поле на противника) от свой съотборник, който е с топката или съотборник, който последен е играл с нея.

Да бъдеш в положение на засада само по себе си не е нарушение, но играч в засада не може да участва в играта, докато не се изтегли от положението на засада.

Ако играч намиращ се в положение на засада и участва в играта, то той ще бъде санкциониран.

Позициите

Ръгби винаги е бил характеризиран с идеята, че е игра за всички форми и размери.

Уникалното е, че всяка позиция изисква различен набор от физически и технически качества и това разнообразие е нещото, което прави играта толкова достъпна за всички.

Ръгби 15

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/pozicii-rugby-15.jpg =600x489)

Ръгби 7

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/pozicii-rugby-7.jpg =599x421)

Пилиери

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/pileri.jpg =265x83)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/props-1.jpg =200x143)

Какво правят те?

Тяхната основна роля е да осигурят стабилност в схватката и да вдигат и подкрепят скачачите в тъча. Също така имат основна роля в спонтанни схватки и молове.

От какво се нуждаят?

Силна горната част на тялото, за да осигурят стабилност в схватката, издръжливост, мобилност и сигурни ръце, за да се поддържат непрекъснатостта на играта.


Талоньор

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/talonior.jpg =163x78)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/hooker.jpg =200x207)

Какво правят те?

Талоньора има две уникални роли на терена, той е играча който печели притежанието на топката в схватките и обикновено хвърля топката в тъча.

От какво се нуждаят?

Много сила, за да издържат на натоварването на първа линия в схватката, комбинирана със скорост и добра техника на хвърляне.


Втора линия

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/4-5.jpg =161x77)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/locks.jpg =200x278)

Какво правят те?

Втората линия печели топката на тъча и след център. Те осигуряват
движение напред в моулове, отсъдени и спонтанни схватки създавайки условия за атака.

От какво се нуждаят?

Ключовата характеристика е височината. Тези играчи са гигантите в отбора, те комбинират физиката си с чудесни умение за ловене и подвижност.


Крила на схватката

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/6-7.jpg =163x79)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/flanker.jpg =200x160)

Какво правят те?

Тяхната основна цел е да печелят притежание на топката, използвайки сила при блокиране и бързина в спонтанните схватки.

От какво се нуждаят?

Ненаситно желание за мощни блокажи и безстрашен подход към печеленето на топката. Комбинация от скорост, сила, издръжливост и отлично боравене с топка.


Номер 8

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/n8.jpg =114x80)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/number-8.jpg =200x160)

Какво правят те?

Номер 8 трябва да осигури притежание на топката в основата на схватката, да бяга с топката по време на игра, да осигури връзката между играчите от схватката и тричетвъртната в атакуващите фази и да бъде агресивен в защита.

От какво се нуждаят?

Доброто боравене с топка е от съществено значение, както и осведоменост за свободните пространства. Мощността и скоростта на къси разстояния е от решаващо значение – печелене на територия и по-добри позиции на терена за бързо пускане на топката по тричетвъртната линия.


Номер 9(Скръм халф)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/9-4.jpg =160x77)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/n9.jpg =198x160)

Какво правят те?

Осигурява връзката между схватка и тричетвъртна при тъч и отсъдена схватка. Играчът, който взема важни решения, деветката преценява дали да пусне бърза топка за тричетвъртната или да я държи близо до играчите от схватката.

От какво се нуждаят?

Един многопластов пост, деветката трябва да бъде мощен, да има експлозивна скорост, идеално боравене и шутиране на топката. Перфектната деветка е много уверен играч с отлично разбиране за играта.


Номер 10(Флай халф)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/10-5.jpg =150x72)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/fly-half.jpg =200x267)

Какво правят те?

Като играч, който дирижира играта на отбора, десетката ще получава топката от деветката и ще избира дали да шутира, подава или да пробива, вземайки тези решения за части от секундата базирани на тълкуването на фазите на играта.

От какво се нуждаят?

Способността да рита добре от ръка, в идеалния случай и с двата крака, ловки умения за боравене с топка, темпо, визия, креативност, умения за общуване, тактически познания, както и способността да действа под натиск.


Центрове

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/12-13.jpg =202x73)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/centres.jpg =200x200)

Какво правят те?

Центровете са ключови както в защита така и в нападение. В защита те ще се опитват да блокират атакуващите играчи, докато в атака те ще използват своята скорост, сила и творчески усет за да пробият защитата.

От какво се нуждаят?

Модерният център е строен, силен и изключително бърз. Позицията изисква голяма атакуваща мощ, съчетана с интензивност в контакта, за да запазят или да откраднат топката.


Крила

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/11-14.jpg =200x73)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/wings.jpg =200x206)

Какво правят те?

Крила са на терена, за да осигурят инжектиране на максимална скорост необходима за избягване от противника и отбелязване на есе. Също така е важно да бъдат твърди в защита.

От какво се нуждаят?

Скорост. Крилата често ще се озовават в свободни пространства, където техния номер едно приоритет ще бъде да натиснат педала на газта и да стигнат до точковото поле. Сила и добро боравене с топка също са предимства.


Номер 15(Фул бек)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/15.jpg =111x78)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/full-back.jpg =200x206)

Какво правят те?

Като цяло се възприемат като последната линия на отбраната, петнайската трябва да бъде уверен в улавянето на шутирани топки, да притежава прецизен шут и да се наслаждава на възможността да прави решаващи блокажи.

От какво се нуждаят?

Страхотно боравене с топка, скорост в атака и защита. Способност да се включи на скорост в тричетвъртната линия и да създава възможности за крилата да отбелязват есе. Тактически умения и усет.


Екипировка

Преди да играете ръгби е нужно да разберете каква екипировка е необходима.

На първо място ще имате нужда от чифт здрави обувки с бутони, които са подходящи за условията. Те са съществени за да осигурят необходимата упора особено в контактните ситуации.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/boots.jpg =250x209)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/head-guard-2.jpg =250x235)

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/mouth-guard.jpg =250x277)

Препоръчително е, да носите протектор за защита на зъбите и челюстта, а някои играчи избират да носят одобрени от World Rugby каски за глава и/или протектори за рамене под фланелката.

Отсъдена схватка

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/scrum-awarded.jpg =195x314)Сигнали за отсъдена схватка

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/forming-a-scrum.jpg =139x320)Сигнали за формиране на схватка

Отсъдената схватка е средство за възобновяване на играта след спиране причинено от по-дребни нарушения на правилата(например пас напред или изпусната топка) или, ако топката е затисната в спонтанна схватка и мол. Схватката служи за концентриране на всички играчи участващи в нея на едно място в полето, създавайки възможности за тричетвъртниците да използват останалите свободни пространства на терена.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/scrum-2.jpg =520x315)

Топката се хвърля в средата на тунела между двете първи линии, като в този момент двата талоньора могат да се борят за топката, опитвайки се да я издърпат с крак назад към своите съотборници. Отборът, който пуска топката обикновено запазва притежанието и, защото талоньора и деветката могат да синхронизират действията си. Веднъж като притежанието е осигурено, отбора може да запази топката на земята в схватката и да опита да избутва противника назад. Също така те могат да придвижат топката до най-задния край на схватката, където тя може да бъде подадена на тричетвъртната линия и играта да продължи.

Номер 9

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/scrum-half-2.jpg =250x244)

Ключовият играч в схватката е номер 9. Този играч хвърля топката в отсъдената схватка, преддвижва се до най-задния край на схватката и обикновено взема топката и я подава на Номер 10, който тогава разпределя топката по тричетвъртната линия. Веднага след като деветката вдигне топката, противника може да се бори за нея и да блокира играча, който е с нея.

Тъч

Тъчът е средство за възобновяване на играта, след като топката е излязла от полето през тъч линията. Тъчът концентрира играчите от схватката в едно място близо до тъч линията, така тричетвъртниците имат останалата по-широка част от терена, в която могат да организират атака. Ключовият момент за играчите от схватката е да спечелят притежанието на топката и да я раздадат ефективно към играчите от тричетвъртната линия.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/lineout.jpg =520x262)

Играчите в тъча се събират в две линии перпендикулярни на тъч линията на един метър между тях. Талоньорът хвърля топката в коридор между двете линии от играчи. Отбора, който хвърля топката знае къде е възможно тя да отиде затова той има предимство в запазването на притежанието. Въпреки това с бързо мислене и движение противника може да се съревновава за топката и често да я отнема.

Играчът, който успешно улови топката може да я държи и да се създаде мол или да я подаде на деветката, който тогава може да да я подаде на тричетвъртната линия.

Подкрепа в тъча

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/lineout-support.jpg =250x350)

За да имат възможност играчите да хващат високи хвърляния е допустимо докато скачат да уловят топката те да бъдат повдигани от съотборниците си. Безопасността е основна грижа тук, и всеки играч, който е повдигнат трябва да бъде придържан, докато този играч се връща на земята. Играчът, който е във въздуха не може да бъде блокиран, задържан, блъскан или повдиган от противника. Това са нарушения и те се наказват с наказателен удар.

Наказателен и свободен удар

Нарушения на правилата, които имат физическо и значително въздействие върху противника се наказват с наказателен удар.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/01/penalty.jpg =111x312)Сигнал за наказателен удар

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/free-kick-signal.jpg =118x299)Сигнал за свободен удар

Ако мястото, където наказателният е отсъден е в близост до вратата, отбора обикновено избира да шутира в нея. Топката се поставя на стойка и шутьора се опитва да прекара топката между вертикалните греди и над хоризонталната греда. Три точки се печелят ако шутът е успешен.

Отборът може да избере да не шутира във вратата. Другите възможности включват отсъдена схватка, бърз наказателен, за да вкарат топката в игра, или да шутират в тъч(където шутиращия отбор ще хвърля топката в получилият се тъч).

Свободен удар се присъжда за по-незначителни нарушения. Отбора не може да спечели точки директно от свободен удар. Отборът също така може да избере отсъдена схватка вместо свободен удар.

Съдиите

Мачът е под контрола на съдията и двама странични съдии. В зависимост от нивото, на което срещата се играе, може да има и други длъжностни лица, като например човек, който засича времето или съдия, който взема решения въз основа на повторенията от телевизията.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/referee-3.jpg =520x316)

Съдията

Преди срещата реферът обикновено говори с играчите от първа
линия на двата отбора(пилиерите и талоньорите), за да уточнят момента на сглобяване на отсъдена схватка. Това помага да се съсредоточат всички заинтересовани страни за този основен елемент от играта. Реферът след това организира хвърляне на монетата с капитаните преди мача, за да се реши кой ще изпълни началния удар. По време на самия мач съдията единствен отсъжда според фактите и правилника. От съществено значение е всички играчи да спазват решенията на съдията по всяко време.

Страничните съдии

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/touch-judge.jpg =520x393)

Двама съдии по един от всяка страна на терена помагат на съдията по въпросите кога и къде топката е излязла в тъч и по всички други въпроси, които се изискват от съдията. Страничните съдии отсъждат също дали шут във вратата е успешен или не е.

Нечиста игра

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/foul-play-1.jpg =250x190)

Нечиста игра е всичко, което играч прави в противоречие с духа и правилата на играта, включително препречване, нечестна игра, опасна игра и лошо поведение. Реферът трябва да санкционира по подходящ начин нечистата игра.

Стани съдия

Да станеш съдия или страничен съдия е уникален начин да опитате ръгби.

Повечето хора, които стават съдии са играли ръгби и сега се стремят да дадат нещо обратно на играта, която обичат. Разбира се, не всички съдии са бивши играчи. Всеки може да се научи да бъде съдия, дори и от най-ранна възраст. В действителност всеки, който се стреми да стигне до върха на съдийската професия е добре да започне млад.

Като съдия вие сте в центъра на събитията и така виждате играта от уникална гледна точка. Това е чудесен начин да изпълнявате полезни упражнения и да тествате себе си в много предизвикателни ситуации. Съдийството не е лесно, но може да бъде изключително възнаграждаващо.

За да станете съдия попитайте вашия клуб, регионален орган или федерацията за треньорски курсове близо до вас. World Rugby осигурява курсове за всички нива от начинаещи до опитни съдии. Един курс за основно ниво може да бъде завършен за един ден. Комбиниран с усет за играта, който може да добиете чрез участие в ръгби като играч или зрител, може да ви помогне да тръгнете по пътя си към превръщането ви в съдия.

Кога чуваме сигнал от съдията?

За всеки, който не е запознат с тънкостите на правилата в ръгби понякога може да бъде трудно да разбере, защо съдията спира играта за нарушение. Тук ще разгледаме някои от най-честите причини, поради които може да чуем съдийски сигнал. До тях е сигнала, който ще видите да прави съдията, когато всяко от обстоятелствата се появят по време на игра. Сигналите за наказателен и свободен удар са показани в предишните раздели.

Отсъден е авантаж

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/Advantage.jpg =200x305)

Авантаж може да се прилага при незначителни нарушения (например изпусната топка), или нарушения, които биха довели до наказателен (например засада). Решението трябва да бъде направено от съдията, тогава когато има повече полза за ненарушаващия отбор, ако играта продължава. Ако не се получи авантаж съдията ще даде сигнал и ще върне играта на мястото, където първоначалното нарушение е извършено преди авантажа да се е играл.

Пас напред или изтървана топка

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/Forward_pass.jpg =172x303)Пас напред

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/Knock-on.jpg =127x302)Изтървана топка

Понякога една атака, която изглежда, че тръгва напред към точковото поле ще бъде спрян от сигнала на съдията.

Ако паса отиде напред или топката е изтървана напред, отсъдената схватка ще бъде дадена в полза на нераушаващия отбор.

Неосвобождаване на играч или топка

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/Failure_to_release_player.jpg =225x297)Неосвобождаване на играч

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/Failure_to_release_ball.jpg =114x288)Неосвобождаване на топката

След блокиране блокиращия трябва незабавно да освободи играча с топка, а играча с топка трябва незабавно да пусне топката.

Неспазването на някое от тези правила ограничава справедливата борба за притежание на топката. Ако освобождаванията не се случат в рамките на разумен период от време, съдията ще отсъди наказателен удар за ненарушаващия отбор.

Неуспешно изтегляне

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/Failure_to_roll_away.jpg =170x286)

Всички играчи на земята в близост до спонтанна схватка или мол трябва незабавно да се изтеглят далече от топката, така че да се позволи на отбора в притежание да продължи играта.

Неспазването на това правило ще доведе до присъждане на наказателен за ненарушаващия отбор.

Влизане в спонтанна схватка/мол отстрани

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/Joining_from_side.jpg =112x288)

Когато се присъединяват към спонтанна схватка или мол, всички играчи трябва да го направят от задния крак на най-задния съотборник.

Ако те се присъединят отстрани те са в позиция на засада и това незабавно ще доведе до наказателен за ненарушаващия отбор.

**Затисната топка в спонтанна схватка

или мол**

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/Unplayable_at_ruck.jpg =226x236)Затисната при спонтанна схватка

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/Unplayable_at_maul.jpg =214x232)Затисната при мол

Ако топка не може да бъде отиграна, тоест е под играчи, които са на земята, съдията ще отсъди схватка за отбора който е напредвал преди топката да бъде затисната. При мол схватката е за отбора не в притежание, когато мола е започнал.

Треньорът

Ролята на треньора варира значително в зависимост от нивото, на което е отбора. В началното ниво основното е техническо и личностно развиването на играчите, докато на международно равнище треньорът е отговорен за подбор на отбора, представянето и резултатите.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/the-coach-3.jpg =520x307)

Треньорът поема много разнообразни роли – като лидер, мениджър, учител и организатор. Треньорът трябва да има познания за играта и нейните правила, за мотивацията, физическата подготовка и разбиране за това как да се тренират и усъвършенстват играчите.

Резерви и смени

Освен 15-те играча в титулярния състав един отбор има и резерви. Треньорът може да направи предварително съгласуван брой смени, от тактически съображения, в хода на играта. Играчите могат да бъдат заменени временно, когато са контузени и получават лечение или за постоянно, ако играча не е в състояние да продължи да играе.

Отборен дух

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/spirit.jpg =522x241)

Друга важна роля на треньорът е да вдъхва отборен дух в играчите. Това е особено важно при нива, където играчите участват по-скоро заради забавлението, а не толкова за победа.

Стани треньор

Да станеш треньор, и по този начин да помагаш на другите да се насладят на играта, може да бъде пълноценен начин за участие в ръгби.

Повечето хора, които стават треньори са или бивши играчи, които искат да дадат нещо от себе си на ръгби или родители, които искат да помогнат на децата си да опитат ръгби.

Да бъдеш треньор може да бъде богато и удовлетворяващо преживяване, но също така е и отговорност, която трябва да се приема сериозно.

Младите хора в грижите на днешните треньори са следващото поколение играчи, съдии и доброволци. Опита, който те получават от преживяванията си може да засегне много аспекти от живота им. Като треньор, може да им помогнете да имат увереност да успеят, не само в ръгби, но и в живота.

Вашият клуб, регионален орган, или федерацията ще бъде в състояние да ви помогне да започнете първите си стъпки в треньорството. Един добър начин да започнете е с програмата на World Rugby за онлайн обучение.

Отборна тактика

Източникът на безкраен дебат, противоречия и одобрения, разработването на правилните тактики може да подобри или наруши представянето на отбора. Никак не лесна задача, но успехът ще ви направи най- прозорливия треньор в света – за играчите си, най-малкото.

Разработването на тактика изисква задълбочено разбиране на възможностите на вашия отбор. Тези тактики ще бъдат от част ползване на сила, чрез играчите от схватката, а също така създаването на пространство и използването на скорост. Важно, е осведомеността за противниковия отбора и индивидуалните им играчи и тактиките, които е вероятно те да използват.

Използване на сила

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/using-power-3.jpg =250x186)

Използването на физическа сила от играчите от схватката, в молове и отсъдени схватки, може да доведе до значително печелене на територия. Тези играчите могат да „пик енд гол“ (вземане и носене на топката напред с подкрепата на съотборниците си) до подходящия момента, в който да я подадете на тричетвъртниците.

Създаване на пространство

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/creating-space-4.jpg =250x173)

Въпреки всички сложности, ръгби остава проста игра по същество. Точки ще бъдат отбелязвани, когато играчът е поставен в свободното пространството и когато атакуващия отбор превъзхожда по брой играчи тези в защитата. Свещения Граал в ръгби се крие в създаването на пространство. Има много тактики, насочени към това, но преди всичко е печеленето на бързи топки, за да се изнесе играта далеч от мястото с концентрация на много играчи, докато се инжектира скорост и креативност в атаката, за да се направи място на играч да отбележи.

Гледане на ръгби

Темпото и силата на модерното ръгби го правият един от най- вълнуващите за гледане спортове. В действителност, редица аспекти на играта са се развили в резултат на това масово привличане на аудитория.

Големи екрани

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/big-screen-3.jpg =250x359)

Много стадиони вече имат големи екрани, на които повторения могат да се видят само момент, след като действието е извършено.

Телевизионен съдия

Излъчваните по телевизията мачове имат длъжностно лице, което използва повторения да съветва съдията за решения в съответствие с това, което повторенията показват.

Когато решите да наблюдават мач, не се съсредоточавайте само върху топката, опитайте се да се концентрирате върху подреждането на нападатели и защитници и позиционирането на някои играчи, например номер 10, номер 8 или номер 15.

Ръгби правила: развитие

Правилника на World Rugby се публикува всяка година. Той е на разположение онлайн на https://www.world.rugby/the-game/laws/home където можете да го изтеглите в PDF формат и да държите тест за проверка на вашия знания.

Правилата на ръгби на български език от 2016 година може да откриете тук: https://rugbybulgaria.com/pravila-na-igrata-rugby/

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/laws-2019-en.png =250x264)

Правилата в ръгби са разработени с два основни принципа: първо, да се даде възможност на играчите да играят в духа на играта, и второ, да се защити здравето на всички играчи.

Понякога World Rugby правят пробни промени в законите, преди да реши дали тези промени следва да се прилага в световен мащаб и да бъдат напълно приети. Подобните правила могат да се прилагат само в определен регион или, например, само северното или южното полукълбо.

Всяка промяна в правилата създава предизвикателство за играчите и треньорите, предоставяйки възможност за отборите да приспособят тактиките си, възползвайки се от всяка свобода или ограничение, предизвикана от промяната.

Следи развитието на правилата на https://www.world.rugby/the-game/laws/home

Ръгби 7 – Създаване на олимпийски мечти

Ръгби 7 се играе на терена в пълен размер от отбори от седем играча, а не петнадесет. Играта е с намалена продължителност, като всяко полувреме трае седем минути по време на груповите фази от един турнир, и се увеличава до десет за финала.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/sevens-2.jpg =520x311)

Като изключим продължителността, правилата се различават много малко от ръгби 15, разбира се, поради размера на пространството на терена, това е много по-различна за гледане игра. Една от отличителните черти на ръгби 7 е, че понякога отбора ще реши да се изтеглят първоначално към собственото си точково поле, изтегляйки противниците си към тях, в опит да се създаде пространство и в други части на терена, за да преминат в атака след това.

Необходимо за ръгби 7

Защото ръгби 7 се играе на терена в пълен размер, играчите трябва да бъдат в състояние да покрият много терен по време на мач. Това означава, че участниците трябва да бъдат изключително добре подготвени физически и да имат достатъчно бързина, умения и издръжливост. В резултат на това играчите в ръгби 7 са често тричетвъртници или по-бързите от схватката в ръгби 15.

Основите на ръгби – бягане, подаване, блокиране и вземане на решения – са основни компоненти и на ръгби 7, както са създаване на пространство и поддържане владеенето на топката.

Ръгби 7 и Олимпиадата

Ръгби се завърна в Олимпийската програма на Рио 2016™ и Токио 2020™.

Ръгби е идеалният избор за Олимпийските игри подсилвайки идеалите на олимпийското движение, благодарение на дълбоко вкоренения си дух на честна игра и приятелство, а вълнуващия формат на ръгби 7 се харесва както на съществуващите последователи на спорта, така и на по-широката публика по целия свят.

Модификации на ръгби – игра за всички

Други варианти с отбори с по-малко играчи

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/variations.jpg =520x377)

Има различни модифицирани форми на играта, които са проектирани да позволят на всеки да играе при всякакви обстоятелства с постепенно развитие на ръгби умения, като бягане, боравене с топка, избягване на контакт и подкрепа.

Примери за тези варианти включват Таг, Тъч, Тип, Флаг и Плажно ръгби. Като пример, в Таг, играчите носят две парчета плат, които висят от колан. Отстраняването на един от тях означава блокиране, и играча с топката трябва след това да подаде в рамките на три секунди.

Една от основните атракции на тези версии на ръгби е, че е безконтактно, което означава, че хората от всички възрасти, от двата пола и с всякаква физическа подготовка могат да играят заедно на различни повърхности, без страх от нараняване.

В допълнение, простите правила за всички формати на модифицирано ръгби, както и необходимостта от минимално оборудване, правят различните варианти на играта идеално въведение за начинаещи, които желаят да опитат този спорт.

До 19 години и други възрастови групи

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/under-19.jpg =250x180)

Дори и след преминаването към ръгби 15, все още има някои изменения на правилата, който да осъществят плавен преход към пълната версия на ръгби. Подробности за вариациите на правилата отбори до 19 години могат да бъдат намерени в правилника на ръгби или на https://www.world.rugby/the-game/laws/home.

Намиране на ръгби клуб

Характерът на ръгби приветства новопопълнения, и вие със сигурност ще намерите топло посрещане в местния ръгби клуб и дори всеки клуб, навсякъде по света.

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/finding-a-club-2.jpg =263x321)

Независимо дали става дума за собственото ви участие, или защото искате да представите вашия син или дъщеря на играта, най- близкия клуб е най- доброто място да започнете. Вашата федерация ще бъде в състояние да предостави списък на клубовете във вашата страна.

Списък на ръгби клубовете в България може да откриете тук: https://rugbybulgaria.com/kyde-da-treniram/

Доброволчество в ръгби

![](https://cdn.rugbybulgaria.com/uploads/2021/02/volunteer-2.jpg =250x209)

Един от най-възнаграждаващите начини да се включите в ръгби е като доброволец. Има широк спектър от роли за доброволецът, като се започне от организацията и секретарска работа през грижи за терена и подпомагане на треньорите и играчите.

Изтегли РЪГБИ – Наръчник на начинаещия [6.17 MB]

Телефон
+359 (0) 123 1234
Instagram Youtube Facebook